Römertopf met garnalen, groenten en zilvervliesrijst

IMG_4771

De römertopf of Romeinse stoofpot is een poreuze, aardewerken schaal met deksel. In deze schaal kunnen allerlei ingrediënten op een gezonde manier bereid worden. Het gebruik van de römertopf stamt al uit de tijd van de Romeinen. Door de ovenschaal veel te gebruiken trekken de aroma’s van de gerechten in de schaal, wat voor een nog apartere smaak zorgt.

Voor gebruik moet de römertopf minimaal 15 minuten in koud water worden geplaatst. De schaal zal dit vocht opnemen. Door de schaal met deksel in de oven te plaatsen en deze langzaam op te warmen, ontstaat er een oven in een oven. Gedurende het bakproces zal het water verdampen, waardoor er een nevel ontstaat die de ingrediënten gaar stoomt. Hierdoor gaan vitaminen en voedingsstoffen niet verloren tijdens het kookproces. Ook is aanbakken onmogelijk. De schaal is erg gevoelig voor temperatuurschommelingen en mag daarom nooit in een voorverwarmde oven worden geplaatst. Ook het plaatsen van een hete schaal (direct uit de oven) op een zeer koud oppervlak kan voor problemen zorgen.

Je kan eigenlijk van alles wat jij lekker vind in de römertopf  bereiden, ik koos voor het volgende:

Ingrediënten voor 2-3 personen

250 gram garnalen
200 gram rijst (kies voor zilvervliesrijst die lang moet koken van de natuurwinkel)200 gram taugéIMG_4775
1 prei
1 rode ui
1 paprika
150 gram witte kool
1 winterwortel
1/2 courgette
500 ml bouillon
1 theelepel katoembar
1 theelepel komijn
1 theelepel gemberpoeder
3 teen knoflook
3 eetlepels vissaus
scheut soja saus

Bereidingswijze

Nadat de römertopf  lang genoeg in water heeft gelegen (minimaal 15 minuten, ik zet hem in de ochtend al onder water) vul je hem met de rijst en de groenten en de vis. Hierna de kruiden eroverheen en giet de bouillon erover. Zet hem in de koude oven en zet deze aan op 200 graden. Laat de  römertopf  bakken voor 1,5 uur.  Schep het geheel even goed door en eet smakelijk!

 

Advertentie