Ghee

IMG_4764

Dit was mijn oogst met 2 pakjes boter

Zo nu en dan kom je nog wel eens in een recept geklaarde boter tegen. Dit is boter waar de eiwitten uit zijn verwijderd zodat er alleen nog het pure botervet overblijft. Geklaarde boter heeft dan ook een hoger kookpunt dan gewone boter. Naast geklaarde boter heb je ook nog Ghee, dit is ook een soort geklaarde boter, alleen komt deze uit de Indiase keuken en kent het een nog hoger kookpunt.

Verschil tussen geklaarde boter en Ghee
Het grote verschil tussen geklaarde boter en Ghee is voornamelijk het verschil in kookpunt. Dit komt door de manier hoe de boter verhit wordt. Bij geklaarde boter wordt normale boter gesmolten en wordt het vocht van het botervet gescheiden. Hierna moet het botervet afkoelen en krijg je een dikke vette massa. Bij Ghee wordt de boter zo lang verhit tot al het water is verdampt. En juist door die langere verhitting smaakt Ghee weer heel ander dan geklaarde boter. De geklaarde boter is qua smaak niet heel anders dan normale boter, alleen is het veel voller en dikker omdat er dan geen vocht meer inzit. Ghee daarin tegen smaakt wel heel anders, door de verhitting heeft de boter een nootachtige smaak gekregen.

Ghee komt dus uit India, maar er wordt in het Midden Oosten ook nog veel gebruik van gemaakt. Voor de komt van de commerciële plantaardige oliën was Ghee nog heel populair, maar inmiddels omdat het toch wat duurder is, of meer tijd kost om te maken, wordt er weinig gebruik gemaakt in het westen. In India wordt Ghee vooral gebruikt voor het frituren en braden van eten en dient het vaak als basis in een saus.

Ik kan je helemaal gaan uitleggen hoe het gemaakt wordt maar ik vond een filmpje wat het echt super helder uitlegt, ik gebruikte ongezouten biologische grasboter.

De eigenschap van geklaarde boter

Door het verwijderen van de eiwitten, zouten en een groot gedeelte van het vocht krijgt de geklaarde boter de eigenschap dat je het beter kunt verhitten. Bij normale boter verbranden de eiwitten als de temperatuur oploopt tijdens het bakken. Je ziet het aan het donkerbruin worden van de boter tijdens het bakken en aan een zwarte walm die vrijkomt. Niet echt gezond dus.

Er wordt tijdens het bakken in gewone boter ook weleens olijfolie toegevoegd om de temperatuur iets hoger te kunnen maken. Toch kan de olie ook te heet worden en verbranden. Je krijgt op die manier ook kankerverwekkende stoffen die vrijkomen.

De geklaarde boter heeft daar minder last van door het hogere kookpunt en is dus veel gezonder om mee te braden, bakken of te frituren. Een gezonde eigenschap die je goed kunt gebruiken in de keuken als je gezonder wilt koken. Je kan het natuurlijk ook gewoon op je broodje smeren als vervanger van de margarine of roomboter. De smaak van geklaarde boter is voller als normale boter.

Een extra eigenschap van geklaarde boter is dat het cholesterol verlagend is volgens de kenners. Het zou ook goed moeten zijn voor je huid en voor je darmstelsel. Veel mensen die niet tegen boter kunnen hebben last van de eiwitten die in normale boter zitten en schijnen wel tegen ghee of geklaarde boter te kunnen.

Ontgiften met Ghee

Gifstoffen in je lichaam zouden zich binden aan het vet en op die manier door je darmkanaal heen geloodst worden zonder opgenomen te worden. Daarom wordt ghee ook wel gebruikt bij ontgiftingskuren. Ghee kan dus een heilzame werking hebben.

bron: http://www.culy.nl en http://www.gezondetips.nl/
Advertenties