Het nieuwe wassen en schoonmaken

Ik las op verschillende sites over het maken van je wasmiddel van marseillezeep. Dit leek mij natuurlijk ook erg leuk om zelf te gaan maken.  Marseillezeep is een natuurlijk product en bevat geen kleurstoffen en conserveringsmiddelen. Dus erg prettig voor jezelf en voor het milieu.  Je hebt witte en groene marseillezeep. De witte bestaat uit plantaardige olie, kopra (gedroogde kokosnoot) en palmolie. De groene uit olijfolie, kopra en palmolie. Marseillezeep is 100% biologisch afbreekbaar en zeer geschikt voor de gevoelige huid door de voedende werking van de palmolie. Je koopt marseillezeep bij bijvoorbeeld De Tuinen , Dille & Kamille of de natuurwinkel. Op de meeste websites staat dat je wasmiddel met witte marseillezeep maakt. Ook kun je geurende marseillezeep kopen, die bevat een geparfumeerde olie die goed door de huid verdragen wordt. Ik heb gekozen voor de groene marseillezeep op basis van 72% olijfolie.  Wat zo vreselijk leuk is dat ik nu 2,5 liter wasmiddel maak voor maar 25 cent!!  Ik heb ervoor gekozen om geen soda toe te voegen omdat dit de aluminiumonderdelen in de wasmachine aantast en heeft een licht bleek-effect. Voor de witte was kan je er dus voor kiezen om wel soda toe te voegen.

De ingrediënten (voor 2,5 liter)

  • 2,5 liter kraanwater
  • 40 gram marseillezeep
  • pan
  • lege wasmiddelflessen
  • lege sprayfles
  • maak je wasmiddel voor de witte was of schoonmaakmiddel voeg dan 50 gram zuiveringszout (baking soda) toe

IMG_4482

Bereidingswijze

Rasp 40 gram marseillezeep met een kaasschaaf van het grote blok. Breng een halve liter water aan de kook en los de vlokken hierin op. Voeg 2 liter water toe en breng het geheel aan de kook. Roer het goed door en laat het geheel afkoelen. Voeg de baking soda pas toe als het geheel een beetje is afgekoeldmasei

Gebruik dit wasmiddel voor alle was, op lage of hoge temperaturen. Per wasbeurt gebruikt je een vol plastic doseer bolletje. Ik gebruik ook geen wasverzachter uit de winkel meer maar gewoon een klein beetje azijn in het wasverzachter bakje van de wasmachine. Je krijgt geen zure geur (tenzij je er te veel in doet natuurlijk). Aan het schoonmaakmiddel heb ik 20 druppeltjes pepermuntolie toegevoegd, voor een frisse geur!

IMG_4490Schrik niet, na een dag ziet je zelfgemaakte wasmiddel eruit als een soort van behangplaksel, dit hoort dus zo.

Marseillezeep heeft nog meer handige toepassingen:

Vlekken
Verwijderen van vlekken op kleding: maak de vlek nat, wrijf met het blok over de vlek en was het kledingstuk (nogmaals) in de wasmachine.

Kalkverf beschermen tegen water en spatten:
Breng na het drogen van de tweede laag kalkverf een oplossing van water met Marseillezeep aan. Ongeveer 40 gram (4 à 5 soeplepels) vlokken Marseillezeep (of geraspt) oplossen per liter kokend water. Het is belangrijk dat u dit doet vlak na het drogen van de tweede laag. Het oppervlak zal beschermd (en minder mat) zijn en de vlekken verwijderbaar met een spons.

Huisdieren
De zeep kan uiteraard ook worden gebruikt om uw huisdieren mee te wassen.

Rusteloze benen
Vooral zwangere vrouwen hebben hier last van. Stop een blok Marseillezeep in een washandje en leg dit in uw bed, de jeuk verdwijnt!

Kwasten en penselen
Voor en na gebruik reinigt u uw borstel/kwast/penseel met Marseillezeep. Op een zeepblok laten dezen zich met een beetje water onmiddellijk reinigen. Vervolgens onder stromend water afspoelen.

Belgische Blauwe Hardsteen
Belgische Blauwe Hardsteen wordt toegepast als gevelbedekking, betegeling, venstertabletten, trappen, werkvlakken, zwembadomrandingen, maar ook straatstenen, trottoirs, boordstenen, enzovoort.

Onderhoudsproduct Belgische Blauwe Hardsteen
U kunt de steen onderhouden door deze van tijd tot tijd te voeden met een beetje Marseillezeep. Lichte oppervlakkige krasjes zijn veelal te wijten aan het verschuiven van meubilair. Dergelijke krasjes zijn normaal en zullen met het verstrijken van de jaren het tegelwerk een mooie patina geven. Om de steen te voeden en de lichte krasjes te vervagen, kunt u uw Belgische Blauwe Hardsteen behandelen met een Marseillezeep verdund in water. U verkrijgt opnieuw een glanzend effect met behulp van boenwas en een boenmachine met een geschikte pad (schijf). U kunt een dergelijke machine huren en het werk zelf doen of u kunt ook beroep doen op een aannemer.

Onderhoud natuursteen alleen voor binnen
De eerste maanden dient u de vloer te reinigen met lauw water waaraan u wat schilfers Marseillezeep toevoegt, zonder detergens en alcaliebrij, niet afspoelen om het indringen in de steen te bevorderen. Trek alleen het overtollige sop weg en neem de rest op met een schone dweil. Al vlug verkrijgt u een patina, wat erop wijst dat u niet zo vaak meer hoeft te reinigen en om te voorkomen dat er een zeeplaag gevormd wordt op de vloer.
Bij normaal gebruik
Binnen: reinig de vloer wanneer het nodig is met zuiver water, Meestal is een beurt met water genoeg, maar als de vloer zeer vuil is, kunt u lauw water gebruiken met wat Marseillezeep.
Buiten: gebruik slechts water, of indien nodig, zeer verdund bleekwater en daarna overvloedig afspoelen.

Lederen (motor-)kleding
Verstuiven met Marseillezeep en wat lauw water, een zachte lederborstel voor tussen alle naden, laten drogen, daarna met ledervet invetten en daarna inspuiten met waterproof voor leder.

Wondjes
Schaafwondjes
Reinig wondjes met water en Marseillezeep en breng vervolgens een ontsmettingsmiddel en een verband aan.

Wespensteken
Reinig altijd water en Marseillezeep. Vervolgens brengt u een ontsmettingsmiddel aan, om superinfecties te vermijden (waarbij de huid rood uitslaat en warm en pijnlijk aanvoelt), en gedurende 48 uur een beschermend verband op de wond leggen om de genezing te versnellen.

Hondenbeet
Handen wassen met Marseille zeep en vervolgens de wond reinigen met Marseillezeep en lauw water. Daarna ontsmettingsmiddel erop, laten drogen en verbinden. Een bezoek aan de huisarts is wegens dreigende tetanus zeker aan te bevelen!

Overig
Zwarte strepen Mobile Home/Caravan
Met een sopje met Marseillezeep: als sneeuw voor de zon, streeploos schoon. Goed naspoelen vanwege eventuele ‘poetsvegen’.

Volg mij ook op images

.

 
Advertenties