Waterkefir
Wat is waterkefir
Er bestaan 2 soorten Kefir, melkkefir en waterkefir. Via een vriendin van mijn zusje kwam ik in het bezit van een potje waterkerfir. Wat is dat nou dat Kefir? Waterkefir lijkt in tegenstelling tot de meer bekende melkkefir niet op een zurige yoghurt, maar op een frisse limonade, het is een licht bruisende probiotische drank. Waterkefirdrank bevat na bereiding vitamine B1 (Thiamine), B2, B6, B12, C, D en H (Biotine). Het bevat ook mineralen en essentiële aminozuren, waaronder Tryptofaan. Dit stofje werkt rustgevend op het zenuwstelsel. Al met al zeer gezond dus! Het heeft dezelfde voordelen als melkkefir, maar is voor de gezondheid nog beter en wordt door maag en darmen nog beter verdragen.
De waterkefir korrels zien er uit als kristallen, ze zijn wit, doorschijnend en hoekig van vorm. Deze korrels bestaan onder andere uit melkzuurbacterien en gistcellen. Het is een symbiotische samenleving van verschillende micro-organismen en heeft een zelf conserverend vermogen waardoor elk bederf verhinderd wordt. Voor een uitgebreidere beschrijving over de samenstelling van waterkefir klik hier
Het op dagelijkse basis drinken van Kefir heeft talloze positieve effecten op de gezondheid van je lichaam:
- Het in balans brengen van de darmflora
- Het op natuurlijke wijze tegengaan van constipatie
- Het geeft het lichaam energie
- Het versterkt het immuunsysteem van het lichaam
- Bestrijdt kanker
- Positieve werking bij Tuberculose
- Positieve werking bij ziekte van Crohn
- Bestrijd diverse vormen van reuma
- Positieve werking bij ontstekingen luchtwegen, nieren en blaas
- Regulering van de bloeddruk
- Positieve werking bij eczeem en andere huidziektes
- Positieve werking bij Chronisch VermoeidheidsSyndroom
- Positieve werking bij ADHD
- Positieve werking op het concentratievermogen
- Regulering van het lichaamsgewicht
- Zorgt voor algemene weerstand
- Bestrijd galblaas en blaasontsteking
De benodigdheden om de waterkefir drank te bereiden
- een weckpot (inhoudsmaat 1,5 liter)
- 1 liter water of bronwater
- 90 gram kefirkorrels
- 70 gam biologische suiker (ik koos voor de helft palmsuiker omdat voordeel van palmsuiker is dat vitamine en mineralen nog in de suiker zitten o.a. Vitamine B1, B2, B3, B6 Zink, Vitamine C IJzer Potassium Magnesium). Gebruik geen honing omdat dit antibiotisch werkt en dus de strijd aangaat met de kefir.
- 3 biologische vijgen of andere gedroogde vruchten zoals rozijnen, abrikozen, dadels.
- 1/2 biologische citroen of geschilde citroen
- een kunststof zeef
- een plastic lepel
Bereiding
Vul de weckpot met water, voeg de suiker toe en roer even goed om totdat de suiker bijna is opgelost. Nu kunnen de kefirkorrels worden toegevoegd aan het water. En als laatste voegt men de vijgen (in zijn geheel) en de halve citroen toe. Sluit nu de pot af met keukenpapier en een elastiekje en zet hem op een lichte plaats (niet in de volle zon), bijvoorbeeld op de vensterbank in de keuken. Laat deze kefirbereiding nu 48 uur staan. Een keer per dag de kefirdrank even omroeren, voorzichtig met een kunststof lepel.
Ongeveer een uurtje nadat men alle ingrediënten in een weckpot heeft gedaan zullen er belletjes te zien zijn en de kefirkorrels zullen naar de oppervlakte stijgen en weer dalen. Dit is een mooi schouwspel om te zien.
Na 48 uur is de kefirdrank klaar voor gebruik. Open de weckpot en verwijder de vijgen en citroen. De vijgen kunnen worden weggegooid omdat hier geen smaak meer aan zit, de citroen apart houden. Nu kan de waterkefir vloeistof worden overgegoten in een maatbeker (o.i.d.), de korrels daarbij opvangen in een zeef. De kefirkorrels goed afspoelen onder koud stromend water. Nooit heet water gebruiken want daar kunnen de korrels niet tegen (max. 40 graden). De kefirkorrels uit de zeef nemen en apart houden. Nu kun je de citroen boven de zeef uitknijpen en toevoegen aan de kefirdrank. De kefirdrank kan het beste bewaard worden in een goed afsluitbare fles en is dan in de koelkast ongeveer 1 week houdbaar. Ik bewaar het in een weckpot. Het is ook mogelijk om de fles met kefirdrank nog een dag buiten de koelkast te laten staan, op een niet al te lichte plek. Dan zal de drank nog wat nagisten en komt er wat meer koolzuurgas aan.
De kefirkorrels kunnen nu weer opnieuw worden gebruikt. Omdat de kefirkorrels zich vermenigvuldigen, dient men de korrels eerst af te wegen als ze weer worden gebruikt voor een nieuwe bereiding. De korrels die nu over zijn kan men aan anderen doorgeven of zelf bewaren als reserve. De overtollige kefirkorrels kunnen in de koelkast bewaard worden in een pot met water en weinig suiker. Wel eens in de week het water verversen en de korrels even afspoelen.
Voor het schoonmaken van de weckpot, zeef e.d. gebruikt men alleen schoon warm water, geen afwasmiddelen. Ook is het goed om een aparte afwasborstel te gebruiken, die dus alleen voor de waterkefir materialen gebruikt wordt.
BELANGRIJK:
- gebruik geen metalen voorwerpen (bijv. zeef en lepel) want daar kan de kefir niet goed tegen.
- stel de kefir niet bloot aan temperaturen onder 0 graden en boven 40 graden.
- gebruik voor het schoonmaken van de weckpot, zeef e.d. geen schoonmaakmiddelen, maar alleen heet water.
- voor het schoonmaken een aparte afwasborstel gebruiken.
TIP voor mensen met darmklachten:
- bij verstopping de kefir 24 uur laten staan i.p.v. 48 uur, dan werkt hij laxerend
- bij diarree de kefir langer dan 48 uur laten werken, dan werkt het stoppend.
- de 48-uurs kefir werkt normaliserend
Over een tijdje heb ik natuurlijk een hoop extra Kefir, dus wil jij ook je eigen supergezonde probiotische drank maken? Laat mij het weten
Onze kinderen zijn lactose intolerant. Zit er in de drank ook lactose omdat er melkzuurbacterien in zitten?
Zelfs de melk kefir is voor lactose intolerante mensen. En als ik straks meer kan je het opsturen
Hallo Karin,
Heb je al genoeg waterkefir? Ik ben nog steeds erg geïnteresseerd.
Groetjes Miep
indien mogelijk had ik ook graag van de water kefir gekregen
Heb wel een vraag kan de water kefir voor diabtes patienten eventueel met suiker vervangers gemaakt worden
Alvast bedankt
Ingrid van Loey
Kersbeekstraat 36
2140 Borgerhout
Ik heb zelf geen kefir meer. Waterkefir kan niet net suikervervanger gemaakt worden. Maar de kefir eet de suikers op. Veel suikerpatienten kunnen wel tegen waterkefir. Dat is heel persoonlijk.
En waar kan ik het kopen?
Ik hou me aanbevolen voor de water Kefir hoor! Laat maar weten wanneer je er voldoende van hebt.
Je geeft aan dat melk kefir ook geschikt is voor lactose intolerante mensen, maar je doet de melk kefir toch in lactose houdende koemelk, of wordt dat door de kefir afgebroken dan? Of doe je het in een melkvervanger?
Voor mensen met een lactose intolerantie kan Kefir een goed alternatief zijn. De gisten en goede bacteriën in de Kefir verbruiken namelijk het grootste gedeelte van de lactose (melksuiker) in de melk. Zeker Kefir die je nog 48 uur hebt laten narijpen in de koelkast is zo goed als lactose vrij. Je kan ook melkkefir maken van amandel en rijstmelk.
Wat een superblog! Dank voor al je recepten!
Heb onlangs melkkefirkorrels via internet betaald en ontvangen, maar deze waren helemaal niet gezond (hoorden te drijven, maar zakten als een baksteen). Heb het een paar keer geprobeerd met verse melk van de boerderij, daarna spoelen en met geitenmelk, maar vertrouwde het niet.
Het verwerken met melkproducten gaf sowieso niet zo’n goed gevoel (ben al een half jaar zuivelvrij bezig) dus zou graag over willen op waterkefir.
Heb jij ondertussen al een voorraad en zou je wat kwijt willen?
Hallo Marion, dat is echt super jammer zeg! Zeker omdat je er ook nog geld voor hebt moeten betalen. Je zou op de faceboekpagina van Waterkefir kunnen kijken (onder documenten) of er iemand in de buurt bij jou is die waterkefir voor je heeft. Ik ben op dit moment aan het sparen om een kefir brood te bakken. hier de link naar de facebookpagina: https://www.facebook.com/groups/520195354714200/
Mijn waterkefir bruist niet meer, het water lijkt een beetje groenig en troebel.
Betekent dit dat de kefirbloemetjes dood zijn?
Deze weggooien en ik zou even een nieuwe pot opzetten, de kefir goed spoelen met water. De pot hierna weer opnieuw opstarten en zien wat het gaat doen.
Ik heb ondertussen 50 gram waterkefir korrels weten te bemachtigen. Ik maak het met 50 gram oerzoet, 2 ongezwavelde abrikozen, een halve citoen en 750 ml water. Vandaag kan ik voor de 2e keer “oogsten”. Nu zag ik de tip om het met ongeraffineerde rietsuiker te doen. Dit is goedkoper dan oerzoet, maar ik ben bang dat rietsuiker niet zo gezond is? Wat weet jij hierover, want op de waterkefirsite zijn mensen niet zo bezig met suikervrij.
Ik gebruikte ook wel palmsuiker. Maar wel aan te raden om je voorraadje straks wel weg te zetten met bio kristalsuiker. Dan kan de kefir lekker bijgroeien. Want echte suiker voed ze het beste. Als je vanuit de voorraad de nieuwe pot maakt.. spoel je ze weer ff af en maak je de pot met oerzoet of palmsuiker of kokosbliesemsuiker. En de voorraad weer met biosuiker in de koelkast…en zo verder.
Sinds dat ik ben begonnen met het drinken van Kefir, vielen de klachten die ik eerst wijdde aan een voedsel bv lactose intolerantie, volledig weg.