Waterkefir

IMG_4462 Wat is waterkefir

Er bestaan 2 soorten Kefir, melkkefir en waterkefir. Via een vriendin van mijn zusje kwam ik in het bezit van een potje waterkerfir. Wat is dat nou dat Kefir? Waterkefir lijkt in tegenstelling tot de meer bekende melkkefir niet op een zurige yoghurt, maar op een frisse limonade, het is een licht bruisende probiotische drank. Waterkefirdrank bevat na bereiding vitamine B1 (Thiamine), B2, B6, B12, C, D en H (Biotine). Het bevat ook mineralen en essentiële aminozuren, waaronder Tryptofaan. Dit stofje werkt rustgevend op het zenuwstelsel. Al met al zeer gezond dus!  Het heeft dezelfde voordelen als melkkefir, maar is voor de gezondheid nog beter en wordt door maag en darmen nog beter verdragen.

Keysands-Water-Kefir-GrainsDe waterkefir korrels  zien er uit als kristallen, ze zijn wit, doorschijnend en hoekig van vorm.  Deze korrels bestaan onder andere uit melkzuurbacterien en gistcellen. Het is een symbiotische samenleving van verschillende micro-organismen en heeft een zelf conserverend vermogen waardoor elk bederf verhinderd wordt. Voor een uitgebreidere beschrijving over de samenstelling van waterkefir klik hier

Het op dagelijkse basis drinken van Kefir heeft talloze positieve effecten op de gezondheid van je lichaam:

  • Het in balans brengen van de darmflora
  • Het op natuurlijke wijze tegengaan van constipatie
  • Het geeft het lichaam energie
  • Het versterkt het immuunsysteem van het lichaam
  • Bestrijdt kanker
  • Positieve werking bij Tuberculose
  • Positieve werking bij ziekte van Crohn
  • Bestrijd diverse vormen van reuma
  • Positieve werking bij ontstekingen luchtwegen, nieren en blaas
  • Regulering van de bloeddruk
  • Positieve werking bij eczeem en andere huidziektes
  • Positieve werking bij Chronisch VermoeidheidsSyndroom
  • Positieve werking bij ADHD
  • Positieve werking op het concentratievermogen
  • Regulering van het lichaamsgewicht
  • Zorgt voor algemene weerstand
  • Bestrijd galblaas en blaasontsteking

De benodigdheden om de waterkefir drank te bereiden

  • een weckpot (inhoudsmaat 1,5 liter)
  • 1 liter water of bronwater
  • 90 gram kefirkorrels
  • 70 gam   biologische suiker (ik koos voor de helft palmsuiker omdat voordeel van palmsuiker is dat vitamine en mineralen nog in de suiker zitten o.a. Vitamine B1, B2, B3, B6 Zink, Vitamine C IJzer Potassium Magnesium). Gebruik geen honing omdat dit antibiotisch werkt en dus de strijd aangaat met de kefir.
  • 3  biologische vijgen of andere gedroogde   vruchten zoals rozijnen,  abrikozen,  dadels.
  • 1/2 biologische citroen of geschilde citroen
  • een kunststof zeef
  • een plastic lepel

Bereiding

Vul de weckpot met water, voeg de suiker toe en roer even goed om totdat de suiker bijna is opgelost.  Nu kunnen de kefirkorrels worden toegevoegd aan het water. En als laatste voegt men de vijgen (in zijn geheel) en de halve citroen toe.  Sluit nu de pot af met keukenpapier en een elastiekje en zet hem op een lichte plaats (niet in de volle zon), bijvoorbeeld op de vensterbank in de keuken. Laat deze kefirbereiding nu 48 uur staan.  Een keer per dag de kefirdrank even omroeren, voorzichtig met een kunststof lepel.

Ongeveer een uurtje nadat men alle ingrediënten in een weckpot heeft gedaan zullen er belletjes te zien zijn en de kefirkorrels zullen naar de oppervlakte stijgen en weer dalen. Dit is een mooi schouwspel om te zien.

Na  48 uur is de kefirdrank klaar voor gebruik. Open de weckpot en verwijder de vijgen en citroen. De vijgen kunnen worden weggegooid omdat hier geen smaak meer aan zit, de citroen apart houden.  Nu kan de waterkefir vloeistof  worden overgegoten in een maatbeker (o.i.d.), de korrels daarbij opvangen in een zeef.  De kefirkorrels goed afspoelen onder koud stromend water. Nooit heet water gebruiken want daar kunnen de korrels niet tegen (max. 40 graden).  De kefirkorrels uit de zeef nemen en apart houden. Nu kun je de citroen boven de zeef uitknijpen en toevoegen aan de kefirdrank. De kefirdrank kan het beste bewaard worden in een goed afsluitbare fles en is dan in de koelkast ongeveer 1 week houdbaar. Ik bewaar het in een weckpot. Het is ook mogelijk om de fles met kefirdrank nog een dag buiten de koelkast te laten staan, op een niet al te lichte plek. Dan zal de drank nog wat nagisten en komt er wat meer koolzuurgas aan.

De kefirkorrels kunnen nu weer opnieuw worden gebruikt.  Omdat de kefirkorrels zich vermenigvuldigen, dient men de korrels eerst af te wegen als ze weer worden gebruikt voor een nieuwe bereiding. De korrels die nu over zijn kan men aan anderen doorgeven of zelf bewaren als reserve.  De overtollige kefirkorrels kunnen in de koelkast bewaard worden in een pot met water en weinig suiker. Wel eens in de week het water verversen en de korrels even afspoelen.

Voor het schoonmaken van de weckpot, zeef e.d.  gebruikt men alleen schoon warm water, geen afwasmiddelen. Ook is het goed om een aparte afwasborstel te gebruiken, die dus alleen voor de waterkefir materialen gebruikt wordt.

BELANGRIJK:

  • gebruik geen metalen voorwerpen (bijv. zeef en lepel) want daar kan de kefir niet goed tegen.
  • stel de kefir niet bloot aan temperaturen onder 0 graden en boven 40 graden.
  • gebruik voor het schoonmaken van de weckpot, zeef e.d. geen schoonmaakmiddelen,  maar alleen heet water.
  • voor het schoonmaken een aparte afwasborstel gebruiken.

TIP voor mensen met darmklachten:

  • bij verstopping de kefir 24 uur laten staan i.p.v. 48 uur, dan werkt hij laxerend
  • bij diarree de kefir langer dan 48 uur laten werken, dan werkt het stoppend.
  • de 48-uurs kefir werkt normaliserend

Over een tijdje heb ik natuurlijk een hoop extra Kefir, dus wil jij ook je eigen supergezonde probiotische drank maken? Laat mij het weten