Brandend maagzuur is vaak een tekort aan maagzuur

Door mijn probleem met mijn gal kwam ik erachter dat mijn gehele spijsvertering niet helemaal optimaal verloopt. Ik was altijd een enorme vleeseter maar nu laat ik het meer en deel van de tijd links liggen, dit wijst al op een overbelaste lever. En als ik het eet, ja hoor een tijdje later last van brandend maagzuur vooral al ik ga liggen.  En wij maar denken dat je dat een teveel aan maagzuur hebt en dat je dan een Rennie nodig hebt. Niets is minder waar, het duid vaak op een tekort aan maagzuur. Ik deed een van de onderstaande test en jahoor, ik heb een tekort aan maagzuur.

Voldoende maagzuur is van essentieel belang

Maagzuur heeft een aantal belangrijke functies in het lichaam. De belangrijkste taak is de splitsing van de eiwitmoleculen waardoor deze kunnen worden opgenomen in het bloed. Eiwitten zijn grote moleculen, de grootste eiwitten zijn die van gluten en dierlijke producten. Zonder maagzuur kunnen deze eiwitten maar ook koolhydraten en vetten niet worden afgebroken. Ten tweede zorgt maagzuur ervoor dat alle vreemde bacteriën en schimmels in ons voedsel onschadelijk worden gemaakt. Ten derde helpt maagzuur bij een goede opname van vitaminen en mineralen. En ten vierde zorgt het voor opname van B12 en ijzer en is het dus belangrijk voor de aanmaak van bloed. Gebruik je maagzuurremmers terwijl je al te weinig maagzuur hebt dan raakt je hele spijsvertering zowel in je maag als in je darmen in de war.

Gevolgen van te weinig maagzuur

De voedselbrij in je maag zal je maag pas verlaten als de brij een bepaalde zuurgraad heeft. Door te weinig maagzuur duurt dit langer en gaat de brij liggen gisten en rotten. Hierdoor ontstaan gassen en krijg je een opgeblazen gevoel en oprispingen. Je maag gaat protesteren tegen dit oponthoud en probeert een uitweg te vinden. Hierdoor kan de maagpoort zich openen waardoor de voedselbrij de slokdarm weer inkomt. Dat geeft dat branderige gevoel. Dat is dus een teken van een tekort aan maagzuur.

 De cellen die maagzuur moeten produceren zijn dezelfde cellen die ook basen moeten aanmaken, de tegenhanger van de zuren.  Als deze basen onvoldoende worden aangemaakt gaat de voedselbrij te zuur de 12-vingerige darm in. Dit kan misselijkheid, buikpijn en diarree veroorzaken. Ook je alvleesklier en je galblaas produceren in de 12-vingerige darm alleen hun basische stoffen bij de juiste zuurgraad. Door te weinig basen verzuurt het hele lichaam en kunnen spier- en gewrichtspijnen en botontkalking het gevolg zijn.

Komt de voedselbrij door gebrek aan voldoende maagzuur te weinig verteerd in de dunne darm, dan kan dit hier schadelijke bacteriën veroorzaken. De gifstoffen die hierdoor worden geproduceerd moeten door de lever worden afgebroken. Overwerk voor je lever dus! Deze niet gezonde darmflora kan uiteindelijk verantwoordelijk zijn voor allerlei aandoeningen van allergieën tot eczeem en schildklieraandoeningen tot astma.

Symptomen van te weinig maagzuur:

Overgroei van bacteriën/schimmels
Slechte adem
Boeren
Opgeblazen zijn
Diarree en constipatie
Vermoeidheid
Overgevoeligheden voor voedsel
Een vol gevoel
Gasvorming
Hoofdpijnen
Brandend maagzuur
Toename van het voorkomen van parasitaire infecties
Indigestie of gestoorde spijsvertering
Problemen met absorptie
Misselijkheid
Tekorten aan nutriënten
Rectale jeuk
Maagpijn en spanning
Onverklaarbare honger
Overgeven
Verzwakte haren, nagels en huid
Schimmelinfecties en nog een aantal kwalen

Aandoeningen die met te weinig maagzuur zijn te maken hebben zijn:

Allergieën
Astma
Auto-immuunaandoeningen
Chronisch candida
CVS
Chronische hepatitis
Chronisch allergische huidaandoeningen
Droge huid
Eczeem
Ziekte van de galblaas
Gastro-intestinale infecties en parasieten
Hypoglycemie
Lupus
Osteoporosis
Psoriasis
Verminder nachtzicht
Reumatoïde artritis
Rosacea
Schildklieraandoeningen
Diabetes type 1 en 2
Vitiligo (een huidaandoening die door witte plekken wordt gekenmerkt)
Broze haren, nagels en huid

Wat veroorzaakt te weinig maagzuur?
Het ouder worden is een van de belangrijkste oorzaken van te weinig maagzuur. Hoewel, bijnierinsufficiëntie, de consumptie van alcohol, bacteriële infectie en chronische stress ook met deze aandoening in verband worden gebracht.

Er zijn nog wat manieren om zelf te testen of je te veel of te weinig maagzuur hebt:

Citroensap
(Als je te veel maagzuur verwacht)

  • Neem een eetlepel citroensap als je last hebt van brandend maagzuur.Als dit tegen je symptomen helpt, dan is dat een indicatie dat je te weinig maagzuur hebt.
  • Als de symptomen erger worden dan wil dat zeggen dat je te veel maagzuur hebt.

Appelazijn

één of twee eetlepels pure appelcider azijn te drinken als je last van maagzuur hebt (of mix het met een kleine hoeveelheid water om het door te slikken) als je last hebt van indigestie. Als dit je indigestie verlicht dan heb je hoogst waarschijnlijk te weinig maagzuur.

Te weinig maagzuur behandelen
Als de diagnose eenmaal is gemaakt kun je ervoor kiezen om het tekort aan maagzuur met een meervoudige benadering aan te pakken.
Betaïne HCL supplementen die 30 of 40 mg pepsine bevatten worden ten zeerste aanbevolen. Wanneer dit bij maaltijden wordt genomen, kan betaïne helpen meer maagzuur te produceren. Het gebruik van betaïne kan je maag helpen om uit zichzelf meer maagzuur te produceren.

Behalve supplementen kan het eten van voeding die betaïne bevat je lichaam helpen om meer maagzuur te produceren. Bronnen van betaïne zijn bieten, broccoli, spinazie en goedkope wijnen. Van mensen die jarenlang geleden hebben aan te weinig maagzuur is bekend dat zij met betaïne HCL onmiddellijke en levensveranderende resultaten hebben bereikt.
Diëtisten en vele andere naturopaten adviseren iedereen van boven de veertig om dagelijks spijsverteringssupplementen te nemen. Om een betere algemene spijsvertering te krijgen wordt het nemen van spijsverteringssupplementen bij de maaltijd aanbevolen. Kies voor maximum effectiviteit spijsverteringssupplementen die ook betaïne HCL bevatten.  Als je antibiotica gebruikt of wanneer je verstoringen zoals te weinig maagzuur hebt, kunnen probiotica supplementen een gezond milieu in het maag-darmkanaal creëren. Een probiotica supplement van hoge kwaliteit kan helpen bij het behandelen van spijsverteringsproblemen en candida in de darmen en kan je lichaam ook helpen om een hele serie van ziekten die door slechte bacteriën worden veroorzaakt af te weren.

Om meer maagzuur aan te maken:
Appelazijn opgelost in water (hiermee verhoog je je maagzuur – betere eiwitvertering)
Citroensap opgelost in water
cranberries / sap
Sole van Keltisch zeezout

Ik kocht de Betaïne HCL met Pepsin van het merk Solgar hier.  Ik ben het pas net gaan gebruiken dus ik kan nog niet zoveel over het resultaat zeggen. Mocht je na het nemen van Betaïne HCL met Pepsin een branderig gevoel krijgen, alsof je iets heets gedronken hebt, dan betekend dit dat je het niet meer nodig.

Advertenties