Pizza time!

Pizza met een dunne bodem

De dunne basis pizzabodem is een bodem die de echte Italiaanse pizzabakkers ook gebruiken. Een dunne bodem is bij een hoge temperatuur snel gaar en lekker knapperig.

Pizza met dikke bodem

Een dikke pizzabodem is goed geschikt voor liefhebbers die meer van een hogere pizza houden. Een pizza met dikke bodem is ook een goede keuze wanneer je veel of zwaar beleg op de pizza wilt.

Ingrediënten, basis pizzabodem (2 pizza’s)

De ingrediënten van een dikke of dunne bodem zijn hetzelfde. Alleen de hoeveelheid verschilt. Ik heb gebruik gemaakt van speltmeel.

Dunne bodem

Dikke bodem

15 gram verse gist (of 1 theelepel droge gist) 25 gram verse gist (of 1 ½ theelepel droge gist)
250 ml lauwwarm water 300 ml lauwwarm water
300 gram speltmeel 450 gram speltmeel
1/3 theelepel zout ½ theelepel zout
eventueel 1 eetlepel extra vergine olijfolie eventueel 1 eetlepel extra vergine olijfolie

pizza2

Bereiding basis pizzabodem

Een pizza bodem maken met een dunne bodem is hetzelfde als voor een dikke bodem. Volg onderstaande stappen en je hebt een mooi pizzadeeg.

Stap 1: Los de gist op

Doe de gist in een klein kommetje. Voeg hier ongeveer 100 ml van het lauwwarme water aan toe. Roer de gist net zo lang tot het opgelost is. Leg een vochtige theedoek over het kommetje en laat de gist 10 minuten rusten. Na 10 minuten zal de gist gaan schuimen.

gist

Stap 2: Strooi het meel op een schoon werkvlak

Strooi het meel in een hoopje op een schoon werkvlak. Maak in het midden een diepe kuil. Strooi vervolgens het zout over het meel.
meel1

Stap 3: Meng de basisingrediënten

Giet de opgeloste gist met de rest van het water en de olijfolie voorzichtig in de kuil. Meng deze ingrediënten vervolgens voorzichtig met een vork door de meel.
meel2

Stap 4: Kneden

Zodra de opgeloste gist met het meel vermengd is, kan het kneden beginnen. Kneed het deeg met beide handen ongeveer 10 minuten. Als het deeg niet meer kleeft en elastisch is, ben je klaar met kneden.

pizza5voor rijzen                            na het rijzen

Stap 5: Deeg laten rusten

Het pizzadeeg is bijna klaar. Het deeg moet alleen nog rijzen. Leg de deegbal in een ruime, grote kom. Dek de kom af met een vochtige theedoek. Laat het deeg vervolgens minstens 2 uur op kamertemperatuur rijzen. Je kunt het deeg ook de avond van te voren bereiden zodat het deeg een hele nacht kan rijzen. Het deeg kan wel dubbel zo groot worden!
meel4

Stap 6: Deeg verdelen

Verdeel het deeg in 2 gelijke stukken. Leg 1 stuk deeg terug in de kom en dek weer af met een vochtige theedoek.

pizza6

Stap 7: Deeg uitrollen

Het pizzadeeg is nu klaar om uitgerold te worden. Bestuif het werkblad met meel zodat de pizzabodem niet aan het werkvlak blijft plakken. Pak dan de deegroller en rol het deeg uit totdat je de gewenste dikte en vorm van de bodem hebt.
pizza1

Nu je een mooie pizza gemaakt hebt hoef je het deeg alleen nog, naar smaak, te beleggen, in de oven te doen, even te wachten en klaar is je pizza! Op bijna alle pizza’s komt als eerste een laagje pizzasaus, kaas en dan de rest van de ingrediënten. Vervolgens mag de pizza 15 minuten op 250˚C in de oven.

Basisrecept tomatensaus

Voor twee pizza’s

Ingrediënten

 • 1 ui
 • 1-2 teentjes knoflook
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 1 blik tomaten (400 gram)
 • 1/2 theelepel oregano (of italiaanse kruiden)
 • zout en peper

Bereiding

 • Pel en snipper de ui en de knoflook
 • Doe de olijfolie in een steelpan en fruit de ui en knoflook op een laag vuur 2-3 minuten. Zorg dat de ui en knoflook niet verkleuren
 • Voeg de tomaten met sap en de oregano toe
 • Breng het mengsel aan de kook
 • Draai het vuur iets lager en laat de saus zonder deksel pruttelen tot hij dik en geurig is (ongeveer 20 minuten)
 • Pureer de saus met een staafmixer
 • Breng op smaak met zout en peper

pizza7

 

Advertenties