Tropische Smoothie

Ingrediënten

  • 100 spinazie
  • 1 blikje kokosmelk
  • 1 theelepel macapoeder
  • 1 eetlepel kokosmeel
  • 1/2 kleine ananas
  • 2 theelepel chiazaadjes
  • 2 theelepel bijenpollen

Bereidingswijze

Zet een blikje kokosmelk een nacht in de koelkast, open het en schep de kokosroom eraf (bewaar voor de viscurry van vanavond). Doe bijna al het overgebleven kokoswater in de blender met alle ingrediënten. En drink het langzaam op.

smoothie

Wat achtergrond informatie:

Ananas bevat veel vitamine C, kalium, calcium, veel vezels en weinig calorieën. Een verse biologische ananas heeft de voorkeur. Ananas heeft bovendien ontstekingsremmende eigenschappen, het vermindert een opgezet gevoel na een maaltijd en helpt bij obstipatie.

Kokosbloem (AmanPrana), bevat geen gluten en fytinezuur, maar wel veel vezels . Een eetlepel bevat 10 gram vezels. Aanbevolen wordt om ca. 30 gram vezels per dag binnen te krijgen. Ook het fruit in deze smoothie bevat vezels, waardoor je al een heel groot deel van die hoeveelheid binnenkrijgt. Ter vergelijk:  een zelfde hoeveelheid cruncy muesli bevat ca. 6 gram vezels. Bovendien zitten in kokosbloem de acht essentiële eiwitten. ‘Essentiële’ betekent dat ons lichaam het niet zelf aanmaakt maar dat we het uit onze voeding moeten halen.

Maca bevat 5 keer meer proteïnen dan aardappelen en 4 keer meer vezels. Gedroogde Maca bestaat voor ongeveer 60% uit koolhydraten, 8% aan vezels en 10% aan proteïnen. Proteïnerijk, dus perfect voor sporters.

Maca bezit verschillende macro en micro nutriënten, waaronder 31 verschillende mineralen die de cellulaire structuur en het functioneren van het lichaam ondersteunen. 
Het is rijk in:
Calcium
Magnesium
Kalium
Zwavel
IJzer
Zink
Jodium
Koper
Selenium
Mangaan
Silicium
Vitamine B1, B2, C en E.
Boordevol voedingsvezels

Bijpollen zijn een rijke bron van Vitamine A, B complex, C, D en E. Vooral de B-vitamines zijn aanwezig in enorme hoeveelheid. Voor vegetariërs is het een ideale superfood door het hoge vitamine B12 gehalte. Ook bevatten de pollen veel mineralen (selenium, calcium, magnesium), aminozuren , lecithine, hormonen, vetzuren en sporenelementen. De pollen bevatten een enorme hoeveelheid goede koolhydraten. Waar dat in modern voedsel vaak niet het geval is, komen zij voor in de vorm van natuurlijke suikers. Bijenpollen zijn rijk aan antioxidanten en bevat een bijzondere verhouding van enzymen.

Chia zaad zit boordevol Omega 3 vetzuren. Geen enkele plantaardige bron bevat zoveel Omega 3 vetzuren als het Chia zaad. De omega 3 vetzuren zijn de zogenaamde ‘goede’ vetten waar niet zo makkelijk aan te komen is in het Westers dieet en zitten in bijvoorbeeld vis. Omega 3 vetzuren zijn de grootste bron van DHA 
(Docosahexaenoc acid). Het interessante hieraan is dat de hersen-celmembranen voor het grootste gedeelte bestaan uit deze vetzuren. Hierop zijn dan ook de conclusies gebaseerd dat Omega vetzuren (EFA’S) de cognitieve functies verbeteren, zoals een beter vermogen tot concentratie, een beter geheugen, etc.

Chiazaad vertraagt de opname van complexe koolhydraten. 

Doordat Chia zoveel water absorbeert zorgt het er ook voor dat het de opname van koolhydraten vertraagd. Dit houdt in dat de omzetting in het lichaam van koolhydraten naar suikers. Dit resulteert in minder pieken in de bloedsuiker niveau’s en minder trek in zoetigheid. Met stabiele bloedsuiker niveau’s heb je minder dat honger gevoel en hogere energie niveau’s. Je wint dus op 2 manieren.

Sterke botten en tanden met Chiazaad.
Doordat de kwaliteit van melk als Calcium leverancier sterk ter discussie staat vanwege vele wetenschappelijk artikelen, is Chiazaad een zeer goed alternatief. Chia is niet alleen rijk aan Calcium, maar ook rijk aan het mineraal Borium. Borium versterkt de opname van Calcium door het lichaam. De Calcium die afkomstig is uit zaden is veel fijner van textuur (en beter opneembaar door het menselijk lichaam!) dan de Calcium uit zuivel. Ook zijn er geen sporen van antibiotica, hormonen etc. bij een plantaardige bron van Calcium.

Chiazaad bestaat voor maarliefst 23% aan proteïnen.Verder is Chiazaad rijk aan Magnesium, Vezels, Calcium, IJzer (3x meer dan spinazie!) en Anti-Oxidanten.

Advertenties