Melk is voor kalfjes

Koemelk wordt ontzettend veel gebruikt en zit niet alleen in een pak melk, maar ook in kaas, boter, yoghurt, roomijs, koekjes, ontbijtgranen, cake, slagroom, melk chocolade, snoep, chips, brood, sauzen… de lijst is lang.

Om het simpel te houden: wat is melk precies? Melk wordt aangemaakt om een baby te voeden en te voorzien van belangrijke voedingsstoffen. Zo maken wij vrouwen melk aan voor onze baby’s en maken koeien melk aan voor hun kalfjes. Omdat onze baby’s anders zijn dan kalfjes, verschilt onze melk ook. Koemelk bevat bijvoorbeeld veel meer eiwitten dat onze melk (kalfjes groeien veel sneller dan mensen). Je voelt het misschien al aankomen: ik geloof dus dat koemelk voor kalfjes bestemd is, en wij alleen ‘onze’ melk zouden moeten drinken en niet die van een ander dier. Naast deze gedachte is het een feit dat koemelk amper ‘puur’ is: het is meestal bewerkt (vetarm, met extra vitaminen, halfvol etc) en bevat verschillende hormonen, pesticiden, antibiotica en bacteriën. Deze ongewenste stoffen worden er ook wel eens uitgehaald door de melk te verhitten bijvoorbeeld of te ‘ontsmetten’, maar daarmee vernietig je ook zo ongeveer alle voedingsstoffen en blijft er dus amper iets van de melk over. Klinkt niet erg gezond naar mijn mening…

Daarnaast zit het me dwars dat er amper over wordt nagedacht waarom en hoe een koe melk produceert. Melk wordt vaak als een ‘natuurlijk’ en diervriendelijk product gezien, een bron van eiwitten en calcium. Maar de waarheid is dat melk een dieronvriendelijk product is, wat veelal gekregen wordt van koeien die hun leven lang kunstmatig (!) zwanger worden gehouden in boerderijen. Als je het nog boerderijen wilt noemen, veel boerderijen lijken steeds meer op fabrieken… de kalfjes waar de melk voor bedoelt is worden geslacht voor hun vlees of als ze ‘geluk’ hebben mogen ze ook een melkkoe worden. Deze koeien leven veel minder lang dan koeien die met rust gelaten worden, aangezien hun lichaam niet gemaakt is om jarenlang zwanger te blijven en zoveel mogelijk melk te produceren. Wanneer ze minder melk gaan produceren worden ze meestal geslacht voor hun vlees. Een bijkomend probleem is dat koeien antibiotica en hormonen krijgen om hun groei te versnellen en de melkproductie te verhogen. Een generatie geleden gaf de gemiddelde koe 9 liter melk per dag; nu is dat 56 liter. Zuivelproducten als kaas, melk, room bevatten het eiwit caseïne. Het gehalte caseïne in koemelk is driehonderd keer hoger dan in onze moedermelk. Onze spijsvertering is niet berekend op deze koemelk.

In mijn ogen is koemelk dus niet bestemd voor ons mensen, is het dieronvriendelijk en kunnen we prima zonder. Wat zijn goede alternatieven voor koemelk? Zo ongeveer elke supermarkt heeft tegenwoordig wel rijst, haver en kokosmelk in hun assortiment. Amandelmelk kan je beter zelf maken daar de pakken in de supermarkt maar 2% amandelen bevat en gezoet is met suiker.   Zie hier voor het  recept. Al deze alternatieven bevatten geen lactose, het ingrediënt in melk waar veel mensen allergisch voor zijn. Van Soja ben ik geen voorstander en wel hierom en deze link

Heb jij weleens last van vervelende reacties na het drinken of eten van zuivel producten zoals buikpijn, misselijkheid, hoofdpijn, huiduitslag, puistjes of voel je je vaak moe? Dan is het misschien een idee om een week lang geen melk producten te eten.

Meer (onafhankelijke!) informatie over calcium en melk via Harvard School of Public Health, inclusief een lijst met onderzoeken kan je hier vinden, via deze link kan je in het Nederlands lezen over melk mythen. En hier nog een mooi linkje om te lezen.

Ik wil niemand bang maken of dwingen om geen koemelk meer te kopen, iedereen mag dat uiteraard zelf beslissen. Ik kan ook moeilijk anderen beoordelen, aangezien ik zelf af en toe ook nog wat melk binnen krijg. Ik ben er wel heel bewust mee bezig en probeer alle producten die ik nu nog eet met een melk ingrediënt te vervangen door een plantaardige versie. Hoe meer ik erover lees namelijk, hoe minder ik deel wil uitmaken van de zuivelindustrie die niet veel vriendelijker is dan de vleesindustrie…

melk

Advertenties